Jméno je vybrané. Křest mláděte luskouna proběhne v neděli 28. července 2024


Tisíce lidí využily možnost hlasovat v druhém kole ankety o jméně pro mládě luskouna krátkoocasého v Zoo Praha. Zdali se bude třítýdenní samička jmenovat Jane, Connie, Kju-ka, Pholi nebo Pangolina, zjistí návštěvníci Zoo Praha v neděli 28. července. Ve 13 hodin začnou na cestě mezi hlavním vchodem a pavilonem Indonéská džungle křtiny teprve druhého mláděte těchto unikátních a současně kriticky ohrožených savců v Evropě. Na úvod slavnosti zahraje kapela Laura a její tygři, přičemž role kmotra se zhostí ředitel společnosti Bidfood, Lukáš Dědek.

„Náš dlouholetý partner Bidfood nejen dodává led pro zvířata i návštěvníky zoo během horkých dní, ale také nám významně pomáhá při realizaci našich projektů na ochranu ohrožených druhů. Proto stejně jako další dlouholetý podporovatel Zoo Praha, kapela Laura a její tygři, nemůže jeho zástupce chybět u ‚křtu‘ tak výjimečného mláděte,“uvedl ředitel Zoo Praha Miroslav Bobek.

Mládě luskouna se narodilo v noci na 1. července samici Run Hou Tang. Otcem je samec GuoBao. Stejně jako v případě loni narozené Šišky – vůbec prvního luskouna odchovaného v Evropě – jde o samičku. Tito jediní šupinatí savci světa čelí masivnímu lovu a v současnosti patří k nejvíc nelegálně obchodovaným zvířatům.

 

Možné varianty jména pro mládě luskouna jsou:

  1. Pangolina (v překladu z angličtiny do češtiny doslova „luskounka“ – hrdinka dětské knihy o luskounech od světoznámé ochránkyně přírody Jane Goodall)
  2. Jane (podle světoznámé ochránkyně přírody Jane Goodall)
  3. Connie (z anglického „cone“, tedy „šiška“)
  4. Kju-ka („šiška“ v tzv. tchajwanštině, tedy v subdialektu dialektu hokkien)
  5. Pholi (z latinského názvu řádu luskounů Pholidota)

Výsledky hlasování, jména výherců rodinných vstupenek i hlavní cenu pro navrhovatele vítězného jména – prohlídku pavilonu Indonéská džungle s odborným chovatelem a roční permanentku do Zoo Praha – zveřejní zpravodajský portál iDNES.cz bezprostředně po nedělních křtinách.

https://www.zoopraha.cz/aktualne/akce-v-zoo-praha/14859-jmeno-je-vybrane-krest-mladete-luskouna-probehne-v-nedeli
Mládě luskouna krátkoocasého