Spojeni s Mahlerem – Mimořádný open air koncert


Milí přátelé,

přidejte se k velkolepému hudebnímu svátku, který pro Vás chystáme ve středu 11. září 2024 na prostranství před Průmyslovým palácem na Výstavišti Praha. Orchestry České filharmonie, Bamberských symfoniků a dirigent Jakub Hrůša budou pro tento večer Spojeni Mahlerem. Samotný open air koncert pro téměř dva tisíce sedících diváků, připomínající místo, dobu i okolnosti vzniku Mahlerovy 7. symfonie, začne ve 20.15 hodin. Celý večer však odstartuje již v půl osmé.

V roce 1908 spojil Gustav Mahler orchestry České filharmonie a Nového německého divadla v Praze, jehož členové položili po druhé světové válce v Bavorsku základy Bamberských symfoniků. Večer 11. září se tak vrátíme o více než sto let zpět – stejné místo, stejné orchestry a na Mahlerově místě rezidenční umělec letošní Dvořákovy Prahy Jakub Hrůša.

Atmosféru premiéry i okolnosti vzniku „Sedmé“ Vám připomenou původní Dvořákovy fanfáry zkomponované pro Všeobecnou výstavu na Výstavišti. Od 19.40 hodin promítneme na velkoplošné obrazovce umístěné na koncertním pódiu 20minutový dokument z produkce americké International Mahler Society a nizozemského Concertgebouw. Poté se přeneseme zpět v čase při zhlédnutí sestřihu nostalgických dobových záběrů ze zahájení Všeobecné výstavy roku 1908, které nám laskavě zapůjčil Národní filmový archív.

Dámy a pánové, těšíme se na Vás.

Vaše Dvořákova Praha

https://www.dvorakovapraha.cz/program/detail/ceska-filharmonie-bamberger-symphoniker-j-hrusa