ZÁMEK VELESLAVÍN JE ZPŘÍSTUPNĚN VEŘEJNOSTI OD 20. ČERVNA 2024


Šestá městská přijala část areál zámku Veleslavín a nyní jej zpřístupnila veřejnosti. Slavnostní otevření se uskutečnilo ve čtvrtek 20. června v 17 hodin a návštěvníci se mohou těšit na pořádání různých společenských a kulturních akcí, nebo nové místo k odpočinku či trávení volného času.

Zámek Veleslavín vznikl v centru středověké vesnice v sedle na vrcholku mělkého bažinatého údolí. Tuto jednopatrovou barokní stavba nechala postavit tehdejší majitelka panství pravděpodobně podle plánů Kiliána Ignáce Dienzenhofera v letech 1730–1750. Na konci 19. století byly zbourány hospodářské budovy a počátkem 20. století (1912) byl zámek rozšířen o krátká novobarokní křídla.
V roce 1910 získali zámeček bratranci Leo Kosák a Oskar Fischer, kteří zde zřídili plicní sanatorium. Oskar Fischer zde – nezávisle na Aloisi Alzheimerovi – zkoumal a objevil Alzheimerovu chorobu. V roce 1942 zahynul v ghettu Terezín, stejně jako Leo Kosák v roce 1944 v koncentračním táboře Osvětim.

Na klinice se léčila i Milena Jesenská nebo Charlotta Masaryková a zámek byl prvním místem kam T. G. Masaryk přijel po návratu z exilu. Následně měl v zámku i kancelář.

https://www.zamekveleslavin.cz